Czekolada a Choco Lite

Czekolada choco lite jest typowym słodkim, zazwyczaj brązowym preparatem spożywczym z ziarna kakaowego Theobroma, palonym i mielonym. produkowanych w postaci płynnej, pasty lub luzem lub stosowanych jako składnik aromatyzujący w innych środkach spożywczych. Kakao jest uprawiane w Mezoamerica przez wiele kultur przez co najmniej trzy tysiąclecia. Pierwszy dowód śladów stosowania Mokaya (Meksyk i Gwatemala), z testami napojów czekoladowych sięgającymi 1900 r. p. n. e.Większość mieszkańców Mesoamerica produkowała bowiem napoje czekoladowe, w tym Maya i Aztechi, które przekształciły je w napój znany jako cytrynowanie xocolatl Nahuatl:"gorzką wodę". Fasola kakaowa ma intensywny gorzki smak i musi być fermentowana w celu nadania jej smaku.

Po fermentacji fasola jest suszona, oczyszczana i prażona. Łupina jest usuwana w celu wyprodukowania stalówek kakaowych, które następnie miesza się na masę kakao, czekolady, która nie jest wyrzeźbiona w surowej formie. Po skropleniu masy kakaowej w wyniku podgrzewania, nazywana jest ona likierem czekoladowym. Likier można również schłodzić i przekształcić w dwa składniki: masę kakaową i masło kakaowe. Pieczona czekolada, zwana również gorzką czekoladą, zawiera w różnych proporcjach masę kakaową i masło kakaowe, bez dodatku cukru. Obecnie spożywana czekolada w dużej mierze ma postać słodkiej czekolady, połączenia masy kakaowej, masła kakaowego lub dodanych olejów roślinnych oraz cukru. Czekolada mleczna jest słodką czekoladą, która zawiera również mleko w proszku lub mleko zagęszczone. Biała czekolada zawiera masło kakaowe, cukier i mleko, ale nie zawiera suchej masy kakaowej.Choco Lite

Substancje stałe kakaowe są źródłem flawonoidów i alkaloidów, takich jak teobromina, fenothylamina i kofeina. Czekolada zawiera również anandamid.

Czekolada stała się jednym z najpopularniejszych potraw i smaków na świecie, a także powstała duża ilość potraw z dodatkiem czekolady, zwłaszcza słodyczy, takich jak ciasta, kaszanki, mus, brąz czekoladowy i ciasteczka czekoladowe. Wiele cukierków jest nadziewanych lub pokrytych słodką czekoladą, a bary i batony czekoladowe pokryte czekoladą są spożywane jako przekąski. Czekoladowe upominki w różnych kształtach (np. jajka, serce) stały się tradycją na niektórych zachodnich festiwalach, takich jak Wielkanoc i Walentynki. Czekolada jest również stosowana w gorących i zimnych napojach, takich jak mleko czekoladowe i czekolada gorąca oraz w niektórych napojach alkoholowych, takich jak śmietana kakaowa.

Mimo że kakao pochodzi z obu Ameryk, w ostatnich latach narody afrykańskie odgrywały wiodącą rolę w produkcji kakao. Od 2000 r. w Afryce Zachodniej produkuje się prawie dwie trzecie światowej produkcji kakao, przy czym Wybrzeże Kości Słoniowej produkuje prawie połowę tej ilości.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *